Cykeltävlingar runt om i världen

Det finns ett stort cykelintresse runt om i världen och allt fler ger sig in i sporten. Cykling är bra träning samtidigt som man får vara utomhus i den friska luften och se mycket. Många tycker om att sportcykla på landsvägar nära naturen. Sedan kan man även bege sig ut i skogen på en mountainbike, som är som en terrängcykel. På vintern brukar många sportcyklare hålla sig igång genom att träna spinning inomhus. En hel del sportcyklister ägnar sig åt att tävla också, på amatörnivå eller proffsnivå. Cykling brukar ofta vara en del av olika lopp som innehåller flera grenar, till exempel triathlon.

Visste du förresten att det finns ett svenskt landslag i cykling? Upplägget liknar på många sätt landslagen som finns inom till exempel orientering och skidåkning, där atleterna tävlar individuellt men tränar och coachas tillsammans av samma ledning. Det kan ibland hända att cyklister ifrån samma landslag tävlar i samma lopp och då brukar det ofta bli en delad glädje när någon i laget tar hem en seger.

Här följer några tävlingar där man endast cyklar:

Frankrike runt
En av de absolut största tävlingarna är Frankrike runt, eller Tour de France som den kanske oftast kallas. Tillsammans med tävlingarna Giro d\’Italia och Vuelta a Españ utgör Frankrike runt The Grand tour, de tre största cykeltävlingarna i världen. Det är en väldigt prestigefylld tävling som är 4000 kilometer lång och pågår i tre veckor. Den rör sig inte bara i Frankrike utan även i grannländerna. Tävlingen gick av stapeln första gången 1903 och kördes år 2016 för den 113:e gången.

Vätternrundan
Vätternrundan är ett svenskt cykellopp som ingår i en svensk klassiker, som innebär att man under samma år är med på ett antal svenska sporttävlingar, bland annat Vasaloppet. Loppet är 30 mil långt. Förra året deltog skickliga cyklister från hela 60 olika nationer! Tävlingen har blivit lite som en samlingsplats för sportcyklister och det gäller att anmäla sig i tid om man vill få en startplats. Det finns plats för cirka 25 000 cyklister. Det anses dock inte vara en allvarlig tävling utan ett motionslopp. Det innebär att det inte sker någon officiell prisutdelning till de bästa, utan alla som är med får en medalj för sin insats.